Til middag med Pink Floyd

Leif Jonasson, Roskilde

Tænk, at det allerede er 12 år siden. Jeg har været så heldig at opleve Pink Floyd live to gange. Først i Gentofte for mange år siden og senest i Parken sommeren 1994. Den seneste - og måske sidste - gang var jeg endda ekstra heldig, fordi en af mine gode venners eks-kæreste arbejdede på turnéen.


The Division Bell-koncerterne var så heftige udstyrsstykker, at Pink Floyd havde hele to tourkaravaner på landevejen samtidig, ellers kunne de ganske enkelt ikke nå at sætte det hele op og få det pillet ned igen mellem to koncerter. Men Simone, som eks-kæresten hedder, var hyret som fyrværkeriekspert på det hold, der kom til København.

På den måde kom jeg ikke alene gratis til koncert med verdens fedeste liveband, men blev også inviteret indenfor backstage.

Orkestrets medlemmer var jo allerede dengang ikke helt unge længere og satte pris på visse bekvemmeligheder. Dertil hørte, at deres familier - såsom koner, kærester, børn og nødvendigt personale, f. eks. barnepiger og sundhedsplejersker - rejste med på store dele af turnéen. Desuden havde man medbragt et transportabelt køkken i kæmpestørrelse, med tilhørende bemanding, der sørgede for forplejningen til både band og crew. Alt i alt fyldte Pink Floyd med teknikere, gæster og alt det løse samtlige lokaler i hele den ene af Parkens fire bygninger, og her inde kunne jeg bevæge mig frit omkring i timerne op til koncerten.

Inden showet var der så stor fælles middag i den til formålet etablerede backstagerestaurant og her sad aftenens hovedpersoner i hyggelig snak med familie og venner og talte da også venligt med folk som mig, selv om jeg (trods fristelsen til det at gøre det modsatte) havde pli nok til kun at udveksle lidt høfligheder med bandets medlemmer. De skulle jo ikke have deres familiehygge ødelagt af en gæst. Til gengæld fik jeg rig lejlighed til at høre om tekniske detaljer, livet på landevejen og almindelig tour-sladder fra de mange flinke teknikere og andre "vandbærere".

Så blev det showtime og jeg kunne diskret liste ind på plænen gennem en dør til venstre for scenen - og tilbage til bagsceneområdet igen nogle timer senere. Mæt og ør af en musikalsk oplevelse, som stadig rangerer blandt de absolutte højdepunkter i mit liv som koncertgænger.