Pink Floyd og The Wall

Af Thomas Eriksen

Det legendariske Rockband Pink Floyd blev dannet i 1965. Det var dog under navnet Sigma 6 og gruppen skiftede navn indtil flere gange inden det blev til Pink Floyd. Gruppens daværende frontfigur Syd Barrett fandt på navnet Pink Floyd udfra hans to store bluesidoler: Pink Anderson og Floyd Council. Bandet startede med at spille på små spillesteder i London, inden de tager springet fra bluesband til Psykedelisk frontløbere i 1967. De gik fra at spille ”undergrundsmusik” til det lidt mere stuerene. Gruppen bestod, foruden Syd Barrett på Guitar, på det tidspunkt af Roger Waters på Bas, Nick Mason på trommer og Richard Wright på Keyboard. Men Syd Barrett var godt i gang med et LSD-misbrug, og det betød at David Gilmour på guitar kom til i 1968. Syd Barrett ”meldte sig selv ud” af Pink Floyd, da misbruget tog til. Roger Waters overtog mere og mere styringen i Pink Floyd, og det var primært ham der var tekstfortatter på en stor del af gruppens numre. Efter en årrække med eksperimenterende udgivelser, hvor Pink Floyd blev mere og mere kendte, kom gruppens helt store gennembrud med The Dark side of the Moon i 1973. Et konceptalbum som slog alle rekorder og toppede diverse hitlister. Efterfølgerne Wish you were here og Animals er albums, der slår fast at Pink Floyd er en supergruppe, fuld på højde med Led Zeppelin, Rolling Stones og andre legendariske grupper fra 70´erne.

Gruppens mesterværk The Wall udkommer i 1979, og det var Roger Waters svende- stykke.  Roger havde store planer med The Wall: Dobbelt album, gigantiske koncerter og sågar en film. Lidt af en udfordring for Waters og resten af Pink Floyd. Hele handlingen i The Wall for- tæller primært om Roger Waters samt hans far, der døde under 2. verdenskrig. Waters´ følelser omkring sin fars død (han opnåede aldrig at se sin far) er stærkt gengivet i The Wall. Det kan være lidt af en opgave at sætte sig 100% ind i hvad det egentlig er The Wall handler om, da der faktisk er en del ”historier” i historien. Det kræver nok at man kan tænke lidt som Roger Waters for at gennemskue handlingen 100%. Men genial det er han, og selvom han ikke selv var helt tilfreds med resultatet, så er der ingen tvivl om at udgivelsen af The Wall dén dag i dag er en milepæl i rockhistorien. Undervisere verden rundt har tit brugt The Wall som undervisningsmateriale på diverse universiteter, gymnasier og skoler. Og studerende har skrevet om The Wall som hovedopgave igennem mange år. For ægte Pink Floyd fans er der dog delte meninger om The Wall: Nogle mener at det er FOR kommercielt, og de holder sig primært til udgivelserne fra Pink Floyd´s ”unge” dage, mens andre næsten ikke kan få nok af The Wall.

Fire officielle udgivelser

Der er i årenes løb udgivet 4 officielle udgivelser af The Wall, enten som album eller som film/koncertoptagelse:

The Wall, album: Udkommer i november 1979. Som tid- ligere skrevet er The Wall Pink Floyd´s mesterværk. Roger Waters er tekstfortatter og står stort set for det hele på nær nogle enkelte numre, hvor David Gilmour og Bob Ezrin er medforfattere. De mest kendte numre på albummet er: In the Flesh?, Another Brick in the Wall, part 2, Mother, Hey You, Comfortably Numb og Run like Hell. Musikken afviger lidt fra hvad Pink Floyd ellers er kendt for at lave af sound. I starten af 80´erne turnerer Pink Floyd verden rundt med et kæmpe sceneshow fyldt med gigantiske figurer og et unikt lysshow. Guitarsoloen på Comfortably Numb er for mange musikelskere verden rundt, én af de fedeste solo´er der nogensinde er blevet spillet.

The Wall, filmen: Udkommer i 1982. Filminstruktøren Alan Parker laver i samarbejde med Roger Waters en film om The Wall. Filmen fortæller om den helt unge Pink som går meget igennem i sin barndom. Han søger efter en faderfigur, efter at hans far er faldet under 2. verdenskrig. Pinks mor overbeskytter ham, og det bevirker at Pink er yndlingsoffer for læren i skolen. Læren ydmyger Pink og får afreageret, da læren samtidig selv er underdanig hjemme hos sin kone. Det er hermed de første sten der plantes i Pinks psykiske mur. Lærens tyrannisering af Pink er: Just another brick in the Wall. Som voksen flytter Pink hjemmefra. Han bliver gift og får sig en karriere som rockmusiker. Men hans ægteskab går ikke særlig godt, og Pink ryger ud i stofmisbrug (hér kommer Syd Barrett lidt ind i billedet). Pink synker længere og længere ned og muren omkring ham bliver tættere og tættere. Til sidst er den fuldstændig lukket til, og Pink giver op. Han siger farvel til den virkelige verden:  Goodbye cruel World. Ingen hører Pinks råb om hjælp, og det bevirker at Pink igen opfører en koncert, men denne gang ønsker han homoseksuelle, jøder og andre ”samfundsvigere” fjernet fra overfladen. Det ender med at Pink bliver sindssyg og i hans tanker kommer han for retten. Filmen er ikke mindre end enestående, men det er som med albummet: Det kan være svært at forstå alle de indtryk som man får i filmen. Få numre af musikken i filmen er ændret, så det gør at The Wall egentlig er en lang musikvideo. Pink spilles genialt af Bob Geldorf, og animationerne i filmen er lavet af Gerald Scarfes. Det er suveræne tegnefilm han har fået lavet, taget i betragtning af at de er håndlavet.

The Wall Live in Berlin , kon- certudgivelse: Udkommer i 2003. “Aldrig mere The Wall” skulle Roger Waters ha´ udtalt  i et interview i 80´erne. Han sagde dog at undtagelsen var hvis Berlinmuren faldt en dag, så kunne han sikkert overtales til at opføre The Wall på ny. Og da Berlinmuren faldt i november 1989, så var der nogle der var hurtige på aftrækkeren. De fik overtalt Roger Waters til at opføre The Wall i Berlin i som- meren 1990. Store kunstnere som Scorpions, Cindy Lauper, Sinead O´Connor, Bryan Adams, Van Morrison + en masse andre takkede ja til at deltage i den enorme koncert. Roger Waters var røget uklar med de 3 andre medlemmer i Pink Floyd, så han valgte en solokarriere.  David Gilmour, Nick Mason og Richard Wright var altså IKKE med i opførelsen af The Wall i Berlin. 300.000 fans tog opstilling på Postdamer Platz, og opførelsen af The Wall kunne ha´ blevet historiens største koncertoplevelse. Koncerten blev sendt live over det meste af verden, men desværre blev den en blandet fornøjelse. Dels så svigtede teknikken, mange af de store stjerne kunne ikke teksterne ordentlig og dels kunne mange af de 300.000 tilskuere knap se hvad der foregik på den enorme scene. Men koncerten er udgivet på DVD i en god kvalitet med bonusmateriale. Der er efterfølgende kommet en ny udgivelse med tilhørende CD fra koncerten.

Is there anybody out There, liveudgivelse: Udkommer i april 2000. En fed liveudgivelse fra The Wall-koncerterne i London i 1980 & 1981. Cd'en blev udgivet som en double jewel box, men også i en aflang luksus boks, designet af Storm Thorgerson. Boksen er, foruden CD-cover, også en bog om medlemmernes erindringer fra live- koncerterne tilbage fra 80´erne. I forhold til originaludgivelsen er der kommet ekstra numre med på udgivelsen: MC/Atmos, What shall we do now og The last few Bricks. MC/Atmos går igen på begge CD´er og er en forkortelse af "Master of Ceremonies/Atmosphere". Begge tracks er en planlagt del af showet. The Last Few Bricks er et instrumentalt nummer, komponeret af dele fra andre numre og havde til formål at give tid til at bygge muren færdig på scenen. Der er dog ikke udgivet en officiel DVD fra koncerterne endnu, men man kan sagtens finde bootlegs på det store Floyd-marked med optagelser fra koncerterne, dog med en noget blandet billedkvalitet.

 

Andre cover-versioner

 

At Pink Floyd´s musik er populært kan ses ud fra  mange andre kunstnere, som enten gerne har ville være som Pink Floyd eller lyde som dem. Der er mange af de kunstnere som hylder Pink Floyd og har så stor respekt for dem, at de spiller noget af deres musik. Og en stor del af musikken er taget fra The Wall. Der findes utallige cover-versioner med numre fra The Wall. Bl.a. så har Scissors Sisters lavet en cover-version af Comfortably Numb. The Wall er også blevet gengivet som musicals på utallige teatre verden over. Vores ”eget” cover-band fra Danmark ”The Pink Floyd Project” spiller også en stor del af numrene fra The Wall, når de optræder. Og i august 2006 har du så mulighed for at høre dem spille The Wall fra start til slut i Fredericia. Det bliver en kæmpe oplevelse, som du ikke må gå glip af.